ÇOCUKLARINIZ SİZİN ÇOCUKLARINIZ DEĞİL...
ONLAR KENDİ YOLUNU İZLEYEN HAYAT'IN OĞULLARI VE KIZLARI...
SİZİN ARACILIĞINIZLA GELDİLER AMA SİZDEN GELMEDİLER...
VE SİZİNLE BİRLİKTE OLSALARDA SİZİN DEĞİLLER..

HALİL CİBRAN

Bumerang - Yazarkafe

29 Ağustos 2012 Çarşamba

Yenidoğan Bebeklerde İşitme Testi Nasıl Yapılır ?


Mayıs 2007

İpek Hanımı kucağıma almış bir an önce eve gitme isteği içindeyken hemşire hanım odaya geldi.

“Yarın  sabah bebeğiniz ile birlikte tekrar hastaneye gelmeniz gerekiyor.” dediğinde şaşkın gözlerle kendisine baktım. O da ”Korkmayın,her bebek için yapılan rutin bir test bu.” dedi.

Daha eve nasıl geldiğimizi anlamadan ertesi gün hastaneye tekrar gittik.Prensesimi annemin güvenli kucağına teslim edip sıraya girdim.
Yapılacak testin  yenidoğanlar için yapılan işitme testi olduğunu öğrendim bu arada.
Önümde sıra bekleyen bir bey elindeki kağıtlara bakıp sıra beklerken ben istemsiz 
“aaaa benim evraklarım eksik mi  acaba? Bana böyle bir kağıt  vermediler.” dedim.
“Yok, benim çocuk işitme testinden geçemedi.Kulağında sorun varmış bu evrakları o yüzden verdiler.” deyince sevineyim mi? O küçük cana üzüleyim mi? Bilemedim.Öylece kalakaldım…

Çocukluk yıllarımdan bu yana hep kulaktan sorunlu bir çocuk olduğum hatta orta kulak iltihabı nedeniyle kulak zarımdaki küçücük delikle uğraşmak zorunda kaldığım için bu konuda çok  hassastım.

Test kısa sürdü ve çok şükür İpekböceğinde bir şey çıkmadı.

Peki bu ön eleme testi nasıl yapılıyordu?

Yenidoğan işitme taraması testi  bebek henüz hastaneydeyken ya da bizim gibi bir gün sonra yapılıyormuş.İlk etapta Otoakustik Emisyon (OAE)  ve İşitsel Beyin Sapı Tepkisine  (BERA ) bakılıyormuş.

Bu testlerin güvenilirliği oldukça yüksekmiş.Bebeğin kulağına verilen sabit bir ses seviyesi ölçülüyor.”Geçti” ya da “Geçmedi” şeklinde sonuçlar değerlendiriliyormuş.

Testi geçemeyen bebekler tekrar kontrole alınıp ileri seviye testlerin yapılması için ailelere gerekli yönlendirmeler yapılıyormuş.Bu aşamada erken tespit tedavi ve gelişim açısından oldukça önemliymiş.Bebek üç aylık olana kadar testler tamamlanıyormuş.

İşin ilginci bu  benim sandığım gibi eski bir teknoloji değilmiş.2000’li yıllara kadar bu cihazlar ve testler yokmuş.Çocuk 2 yaşına kadar konuşmayınca doktora götürülüyor,işitme kaybı olup olmadığı o zaman anlaşılıyormuş.

Çocuk  yukarıda bahsettiğim işitme testini geçse  dahi, anne –baba bebeğinin  1 yaşına kadar yani ilk kelimeleri söylemesi gereken zamanı  takip etmesi, şüphelenilen bir durumda uzmana başvurması gerekiyormuş. Odyoloji Uzmanı Ayşe Erdil yazısında ilgiyle okudum ve sizinle de paylaşmak istedim.

1 yorum:

bilginanneler dedi ki...

Merhaba, benim oglumda hastanede kaldigimiz 2 gunde 2 defa bu teste tabii tutuldu ve gecemedi. Haliyle cok uzulduk ve panik yaptik. Daha ayrintili test icin ise 1 ay sonraya randevu verildi. Doktorumuz genellikle yenidogan bebeklerin kulaklarinin plesantadaki sudan etkilendigi icin bu testi gecemedigini soyleyerek icimize su serpti. Nitekim aynen doktorumuzun dedigi cikti. Oglum testten gectiginde cok buyuk sevinc yasadik. :)

Dilerseniz bende bloguma beklerim
bilginanneler.blogspot.com

sevgiler..