ÇOCUKLARINIZ SİZİN ÇOCUKLARINIZ DEĞİL...
ONLAR KENDİ YOLUNU İZLEYEN HAYAT'IN OĞULLARI VE KIZLARI...
SİZİN ARACILIĞINIZLA GELDİLER AMA SİZDEN GELMEDİLER...
VE SİZİNLE BİRLİKTE OLSALARDA SİZİN DEĞİLLER..

HALİL CİBRAN

Bumerang - Yazarkafe

5 Ekim 2012 Cuma

Hamilelikte İnsülin Kullanımı ve Bir Annenin Yaşadıkları

Hamilelik Şekeri ile ilgili yaşadıklarım ve sizinle paylaşımım üzerinden seneler geçti.
Bu yazı zaman içinde öyle ilgi gördü ki hala blogun en çok okunan yazılarından biri.
Zaten amacımda buydu aynı dertten muzdarip annelere yardımcı olmak, yol göstermek neler hissettiğimi anlatmaktı. 

İşte Nilda Hanımla tanışmamızda bu yazı sayesinde oldu.Kendisini tanıdığıma çok memnun oldum, bebeğiyle iyi haberlerini sonunda aldım.

Onun Hamilelik Şekeri Hikayesi benimkinden farklı seyretti. İnsülin kullanmak zorunda kaldı.Hamilelik esnasında İnsülin kullanımı kabus değil elbet ancak son çare olduğu da unutulmamalı. 

Peki Nilda Hanım neler yaptı, neler yaşadı ? derseniz bundan sonrasını onun mektubundan dinleyelim derim.

Merhaba arkadaşlar,

Sizinle, başıma gelen ve internetten araştırmalarımda çok az bilgi bulabildiğim gebelik şekeri ile ilgili yaşadıklarımı paylaşmak ve bu konudan muzdarip olanlara bir nebze ışık tutmak istiyorum,ne kadar ihtiyacım olmuştu o zamanlar birazcık da olsa bilgi kırıntısına..

Hamilelikten önce şeker sıkıntım yoktu ve hamileliğimde gayet yolunda gidiyordu,hatta herkeste olan mide bulantısı bile bende çok rahatsız edici olmamıştı..derken,şeker yüklemesi zamanı geldi ilk 50 gr lık yüklemede 165 çıkmıştı şekerim,doktorum 100 gr lık yüklemede normal çıkabilir dedi umutlandım..100 gr lık ta da değerlerim 160-180 aralığında çıkınca resmen gebelik şekeri tanısı kondu.çok moralim bozuldu tabi, ne ile karşı karşıya olduğumu bilmiyordum..
doktorumunda eminim benim gibi çok hastası olmuştur ama o da beni yeterince rahatlatamadı ve doktor değiştirdim..sonra dahiliye doktoruna gittim,diyet ve sporla çok gebe kadının bunu hallettiğini öğrendim..sevindim çünkü insülin, benim gibi kan aldırırken bile bakamayan bir insan için oldukça zor kabullenebileceğim bir fikirdi..vee diyetisyene gittim güzel bir liste hazırladık(tabi hamilelere özel bir liste,bu arada sakın başkalarından duyma listeleri uygulamaya kalkmayın,çünkü sizin kilo ve boyunuza göre özel bir liste hazırlanıyor,herkesinki farklı yani) hiç eksiksiz birgün bile sapmadan yada kaçamak şeyler atıştırmadan listeme uydum artı hergün olmasada yarım saat yürümeye gayret ettim ama olmadı olmadı..benim şeker inatçı çıktı..hergün aç karınla,kahvaltı,öğle ve akşam yemeklerinden 1 saat sonra şekerimi ölçtüm hep yüksekti.
Baktım olmayacak,endokrin doktoruna gittim o da diyet listemde düzenleme yapılmasını ve bunu birkaç gün deneyip olmazsa insüline başlamamız gerektiğini söyledi..listemide düzenlettim ve yine olmadı..derken malum olay insüline başladım,o iğneye bakamayan ben nasıl batıracaktım kendime dünyam yıkıldı..sonra tüm her şeyi aldık,önce iğne boyu beni rahatlattı,o kadar küçük ki..eşim beni yüreklendirmek için önce kendine batırdı iğneyi(tabi insülinsiz)aa buna mı taktın kafayı hiç hissedilmiyor deyince yüreklendim..sonra vurdum kendime insülini hakikaten korkulacak bir şey yokmuş,bozuna uzatmışım süreci..bebeğimden başka kimse bunu bana yaptıramazdı sanırım..anneliği ve bebeğime bir şey olmasın korkusunu o zamanlar çok daha yoğun yaşadım..derken,günde 3 kere vuruldum,küçük dozlarla başladık ve hergün arttıra arttıra şekerim uygun seviyelere gelene kadar yükselttim..öğle ve akşamı düzenledim ama sabah şekerimi hiçbir zaman düzenleyemedim..sabahları düzenlemek daha zormuş birde artan gebelik hormonlarını düşünürsek yetişemedim sabahların hızına..fakat ne kadar düşüremesemde belli bir seviyede tutmayı başardım..tabii bu arada şekeri düzenleyemeyenlerin kötü seneryolarını falan okuyup iyice keyfim kaçıyordu..ama Allahıma çok şükürler olsun ki korktuğum gibi olmadı,diyetime uymanın ve vurulduğum insülinlerin karşılığını aldım ve sağlıklı,hiçbir sorun yaşamadan tatlı kızımı kucağıma aldım ve şimdi bebeğim 4 aylık ikimizde iyiyiz çok şükür.

Hala ara sıra şekerimi kontrol ediyorum ve normale döndüm..tabii hamileliğimin son 2,5 ayında yiyemediğim birçok şeyin acısısını çıkarıyorum ama biliyorum ki hayatımın geri kalanını dikkatli geçirmeliyim,çünkü hamilelikte çıkan bu şeker bir uyarı,vücudun yatkınlığı var demek ki şeker hastalığına..her ne kadar korkulacak bir şey olmasada inşallah ömrümün sonuna kadar insülin kullanmak zorunda kalmam..umarım aydınlatabilmişimdir sizleri arkadaşlar..siz diyetinize uyun,insülin kullanıyorsanız bile diyetinize harfiyen uyun Allah size yardım ediyor..hepinize sağlıkla bebişlerinizi kucaklarınıza almanızı diliyorum..

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

**Zaman ayırıp yaşadıklarını bizimle paylaştığı için kendisine çok teşekkür ediyor , en içten sevgilerimi yolluyorum.


7 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba bende 30 haftalık hamileyim düşmedi şekerim diyetle dün insülin verdi dr 10 doz verdi çok mu bilemedim size kaç vermişti yardımcı olurmusunuz birde çevremdeki yakınlarım kullanma diye baskı kuruyolar

ANNECİK dedi ki...

Şerife Hanım Merhaba,öncelikle bebeğinizi hayırlısı ile kucağınıza almanızı dilerim.
Bu yazıdaki mektup sahibi ben değilim.Bende de hamilelik şekeri çıktı insülin kullanma safhasına kadar gelmiştim.Ancak ben şeker değerimi dengelemek için epey bir çaba harcadım ve hemen diete başladım.Dolayısıyla insülin kullanmama gerek kalmamıştı o dönem.Mektup sahibi ve sonradan arkadaş olduğumuz Nilda Hanım bana hamilelik şekeri yazımdan ulaştı ve bu mektubu yazdı.Bende kendisinden izin alarak bunu yayınladım ,başka annelere yardımcı olması açısından...Sorunuza bu anlamda net cevap veremiyorum malesef.

Ancak şunu söyleyebilirim.10 yıl önce bana insülin dediklerinde çok korkmuş bende istememiştim.Şimdi şeker hAstalığı hakkında geniş bilgiye sahibim.Doktorunuza güvenin ve tedirgin olmayın bence içinizi rahatlatmak için belki başka bir endokrin doktoruna daha danışabilirsiniz.Hamileliğiniz epey ilerlemiş merak etmeyin dietinize sadık kalın yemeklerden sonra yürüyüşü ihmal etmeyin.Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Bende de gebelik şekeri cikti228 ve insulun dedi sabahdan beri ağlıyorum ama yazılar beni biraz rahatlattı rabbim herkese hayırlisini nasip etsin

Unknown dedi ki...

Bende de gebelik şekeri cikti228 ve insulun dedi sabahdan beri ağlıyorum ama yazılar beni biraz rahatlattı rabbim herkese hayırlisini nasip etsin

ANNECİK dedi ki...

Merhaba, lütfen moralinizi bozmayın doktor kontrolünde insülin ve dietinize dikkat ederseniz yani kilo almamaya anne karnındaki bebeği yiyeceklerinizle yoğun şekere maruz bırakmadığınız sürece bir sorun çıkmayacaktır.Hayırlısı ile kavuşmanızı dilerim.

Adsız dedi ki...

Merhabalar bendede seker çıktı ve ben bunu hamıle kaldıkdan hemen sonra ogrendım .. Meğerse bende önceden varmış . Ama ben moralımı hıç bozmadm . Herşey kafada bıtıyor doktorunuza guvenın .. Ben 7 doz vuruyorum . 238lerden dustu benımkı sındılerde 180 150 lerde geziyor şekerım bebege ınsulının hıc bır zararı yok.. Hepımızın bebeklerı sağlıklı olsun inşallah .. Korkmayın kafaya takmayın...

sinem_24 dedi ki...

Merhaba rabbim hepimize saglikli bebisler nasib etsin insallah diyerek soze baslamak isterim..bende de sizin gibi seker cikti ama gebelik degil bende seker varmis zaten..hamilelikle ortaya cikti..bugun insulin kullanmaya basladim ..tabi ki aklimda deli sorular var ) ..siz nasilsiniz bebeginiz kac kilo dogdu bir sikinti olmamistir inşallah diyr dua ederek cevabinizi bekliyorum