Hamile kalmadan önce kiloluydum.Ömrüm hep dietle geçti diyebilirim.Bir türlü istediğim kiloya ulaşamadım.
Altı kilo verdim aldım, yedi kilo verdim gene geri aldım derken bu kısır döngü devam etti.
Hep şöyle düşünürdüm, "günün birinde hamile kalırsam her istediğimi yerim.Hamilelik bu...
canın bir şey isterse yemelisin yasak yok! " iki canlısın yaaaa…
Bu düşündüklerim tabiki olmadı.
Aşerme denen olayı hiç yaşamadım.
Hamileliğin 6. ayına kadar çok abartmadan yedim ona rağmen 10 kilo aldım.O zamana kadar tehlikenin farkına da varmadım açıkçası.
Doktorum kilona dikkat dese de beni fazla sıkmadı.Zaten kısa bir süre sonra başka bir ülkedeki hastaneyle anlaşıp gitti. :(
Bende yeni bir doktor arayışına girdim.
Yeni doktorum ilk muayenesinde kilomu çok fazla buldu.İkinci muayenin sonunda glikoz yüklemesinin zamanının geldiğini söyledi.(gebeliğin 24.haftası)
Sonuçlar hiç iyi çıkmadı.Bana “Gestasyonel Diyabet”(Hamilelik Şekeri) teşhisi kondu.Glikoz yüklemesi aç karına içtiğim şekerli su ile ,ilk 1 saat ve 2 saat sonunda benden alınan kandaki şeker oranına bakılarak yapıldı.
Eğer kandaki şeker oranı referans değerlerinden yüksek ise hamilelik şekeri teşhisi konuluyor.
Önce bunun ne anlama geldiğini anlamadım.Çünkü hayatım boyunca şekerli yiyeceklere fazla düşkün değildim.Çayı bile küçük yaşlardan beri şekersiz içerdim. :-o
Hamileliğin başlangıcında yapılan testlerde şeker normal çıkmıştı.Bu nasıl oldu?? derken bir doktor arkadaşıma danıştığımda beni endokrin uzmanı arkadaşına yönlendirdi.
Zaten kendi doktorumda vakit kaybetmeden bir endokrin uzmanına danışıp bu düzensizliği kontrol altına almamı istemişti.Ankara’da her hastanede “Endokrinoloji” bölümü yokmuş bunu o zaman öğrendim.
Endokrin uzmanın yinelediği glikoz yüklemesi tekrar yüksek çıktı.Doktor hemen bana şeker ölçüm aleti almam gerektiğini bununla sabah aç karına ve yemeklerden iki saat sonra olmak üzere günde 4 kez kandaki şeker seviyemi ölçmemi istedi , tabii verdiği diyetin dışına çıkmayarak bunu yapacaktım.
Eğer bir haftanın sonunda şeker kontrol altına alınmaz ise beni hastaneye yatırarak insülin iğnesi yapacağını söylediğinde büyük bir şok yaşadım.
Hamileliğim boyunca hastalanmamaya, ilaç kullanacak bir durum yaratmamaya dikkat etmiştim.
İnsülin alarak vücuttaki şeker seviyesini normal seviyede tutmaktı amaç ama ben bunu istemedim. :((
Diyete başladım, bir haftanın sonunda şeker seviyesi hala yüksekti.Hamur işleri yasaktı…
Sebze ile beslenmeme hatta 4 yemek kaşığını bile geçmeme rağmen şeker birden yükseliyordu.Zaten yemeğin kana karışması 15-20 dk.alıyor karbonhidratlı bir şey yediğim zaman şeker bir yükseliyordu ki akıllara zarar.(mesela hiç unutmuyorum 4 yemek kaşığı pirinç pilavı yediğim zaman 200 ‘ün üzerine çıktığını gördüm.)
İnternetten yaptığım araştırmalar neticesinde öğrendim ki şekerin yüksek olmasının bebeğe şöyle zararları vardı.
Tosun bebek diye tabir edilen 4 kilo üzeri bebek doğurma şansım yüksekti..Çünkü bebek vücuttaki yüksek şekere mağruz kalıyor ve bununla beslenerek hızla anne karnında kilo alıyordu.
Normal doğum şansınız da azalıyor.Bebeğin doğum esnasında iri olmasından dolayı doğum zorlaşıyor.Omuz çıkması gibi sorunlar yaşanabiliyormuş,Bebeğin gelecekte şeker hastası olma gibi bir ihtimalde söylendi.
Bunun dışında gelecekte bebekte görme bozuklukları oluşabiliyormuş.Annenin yine gelecek senelerde şeker hastası olma ihtimalininde bir göstergesi bu glikoz yüklemesi.
Neticede “Gestasyonel Diabet “ (Hamilelik Şekeri) doğumdan sonra düzeliyor.Ben her yolu denediğimi çok araştırdığımı biliyorum.
Şeker seviyesini kontrol altında tutmanın tek bir yolu varki o da yemeklerden sonra yapılan en az yarım saatlik düzenli yürüyüş.
Fakat bunun düzenli olması çok önemli kar-yağmur demeden hergün yürüyüş yaptım ve 25 gün sonra şeker seviyesi düştü normal ya da normale yakın seyretti.Diyeti kesinlikle bozmadım hatta hamilelikte 3 kilo verdim.
Zor günlerdi moralimin çok bozuk olduğu, endişe dolu günler geçirdim.Sürekli kafamda bebeğim sağlıklı mı? İyi mi ? sorularıyla yaşadım.
Evet çok zor oldu, insanlar karşımda istediklerini yerken brokoli-karnıbahar-ıspanak yemek ama sonucunda 3.400 ağırlığında sağlıklı güzel cici bir kıza sahip olmak sevindiriciydi.
**Canımmm anneciğim zor günlerde hep yanımda oldun.
Yemeklerimi yaparak,yürüyüş esnasında bana arkadaşlık ederek bu günleri atlatmama yardımcı oldun.Ben çok şanslıydım..Çünkü senin gibi bir anneye sahiptim.
Seni çokkkk seviyorum…
***Veee sevgili doktorum, olumsuz hiçbir ihtimali gözardı etmeyen,bu meslek için yaratılmış değerli insan Dç.Dr.Nuri Danışman'ın emeklerini hiç unutmuyorum ...
İnancınızı kaybetmemeniz dileğiyle…
12 yorum:
teşekkür ederim . yazınızı okuduğumda moral buldum.
açıkcası ben de aynı konudan muzdaribim ... ve mutsuzluk ve endişe içindeyim .. ne yapsam az yememe rağmen diyeti uyguladığım halde şekerim yüksek çıkıyor ve insülin istemiyorum .... ama yanlış yaptığım bişeyler varmış sayenizde öğrenmiş oldum .. pirinç ve bakliyat ... neden verdiler o zaman bunları .... boşuna moralimiz bozuluyor ...
Aynı durumdayım seninle. Yüksek kilolu hamile kaldım zaten ve hamileyim diye yemek olayını abarttım ve yazdıklarını aynen yaşıyorum maalesef , yazdıklarınla morel buldum. İnşallah bende senin gibi mutlu sona ulaşırım.
Yazıyı okuyunca aynı kendimi buldum. Bende hep kiloluydum diyet yapmakla geçti ömrüm. Hamilelikte rahat ederim sandım olmadı. şu an 31. haftada olamama rağmen sadece 4 kg aldım. Ama yinede meret şeker çıktı. Diyetime uymama ve yürüyüş yapmama rağmende yüksek çıkıyor umarım bende sizin gibi düzeltirim. Gerçekten hiç tatlı düşkünlüğüm yok ama etrafımda insanları yerken görünce çok moralim bozuluyor.
güzel anneler, arkadaşlar. diyabet artık sadece hamilelikte değil, beslenme düzeni ve şekli bozulduğundan her yaşta her çeşit insanı tehdit ediyor. ancak biz hamilelerde durumu önemli kılan, bebeklerimizin sağlığına olacak etkiler. arkadaşımızın yazdığı yüksek kilo ile doğma, görme bozukları bunun sadece sık görünen sonuçları. ben henüz 2. ayımda gebelik diyabeti teşhisi konmuş ve şu an 8. ayında bir anne olarak belirtmek isterim, bu durumda ilk olarak bir endokrinolog gerekir. dahiliye değil. doktor zaten derhal sizi bir diyetisyene sevk eder. jinekoloğunuz da ayı geldikçe anomali taramalarınızı yapar. şeker hastalığında bebeklerin organ gelişiminde de sorunlar yaşanabilir. (özllikle de kalpte) 19-23 haftalar arası gross anomali taraması yapılarak bütün iç organları ve uzuvları kontrol edilir. diyete dikkat edip yürüyüş yapsanız da hamilelik ilerledikçe insülin ihtiyacı artar. eğer kullanıyorsanız da dozu yükseltilebilir. bizim gibi annelerin asıl bilmesi gereken. doğumdan sonra yüksek ihtimalle geçen bir durum olsa da hayat boyu dikkat etmemiz gerekir çünkü artık daha öncelikli risk grubundayızdır. daha da önemlisi doğan bebeklerimizin, hele de kilosu biraz fazlaysa yılda 1 kere bile olsa kan şekerlerinin kontrol edilmesi ve minik bedenlerinin "zaten onlara bi faydası olmayan" şekerden uzak tutulmasıdır. hepinize sağlıklı bebekler dilerim. bu arada ben 8. ayımdaym ve 2 kilo verdim şimdiye kadar. bebeğimin kilo ve sıvısı iyi. şekersiz, hamursuz, tatsız tuzsuz ve iyiyiz çok şükür :)
Ne güzel yazmış siniz
Elinize saglik, cok moral veren bir yazi olmus. Ben eskiden beri hep cok zayiftim ve yine zayif bir şekilde hamile kaldim. 24. Haftada şeker cikti ve dünyam karardi. Doymadigimi hissediyorum, halsizim, canım çok sıkılıyor ama ben de atlatacagima inaniyorum. Suan 28. Haftadayim, bakalim tahlillerim nasil gelecek...
güzel yazı... bende de gebelik şekeri çıktı ve 24. haftada diyete başladım şuan 30 hafta bitti 32. haftada dopler randevum var orada bebeği detaylı inceleyecekler ve bebek nekadar etkilenmiş belli olacakmış eğer diyete uymayıp şeker kaçırdıysam bu haftadan sonra çok geç-miş.. inşallah sağlıklı olur. ben şimdiye kadar 5 kilo aldım diyete uyduğumda tansiyon sorunu yaşıyorum o yüzden protein ağırlıklı besleniyorum zeytin şekeri çıkartmıyo bir de limon düşürüyor ölçümlerimde bunları keşfettim belki işinize yarar herkese sağlıklı doğumlar...
Merhaba bende 20 gunce once seker yuzunden zorunlu sezeryan yaptim ve hala sekerim normale donmedi. sizin ne kadar sonra sekeriniz normal bi seviyeye inmisti. su anda emziriyorum ve sekerim hala yuksek oldugunu tesadufen farkettim cunku hastanede inatla dogumdan sonra normale dondugunu soylediler ve bende rejimi biraktim e sut vermem gerekincede incir hurma pilav ne varsa yedim.
Merhaba, malesef şekerim normale dönmedi. :( Çünkü diyeti bıraktım, doğumdan sonra aldığım kiloların bir kısmını veremedim.Emzireceğim diye sizin gibi şekerli ve karbonhidratlı beslendim.
Üzerinden 7 yıl geçti ve geçtiğimiz aylarda şeker hastası tanısı kondu ilaca başladım.
Siz benim yaptığım hatayı yapmayın kontrollü yemeye devam edin.
Bende aynı durumdayim moralim bozuldu dogrusu ilk duydugumda bazen çok umutsuzluğa düşüyorum ve de korkuyorum dikkat ediyorum yediklerime ama düşmedi insülin kullaniyorum gunde bir defa dört gün sonra kontrolum var inşallah sonuç guzel çıkar Allah tan tek dileğim saglikla bebegimi kucağıma alabilmek herkeze de hayirlisini diliyorum morale çok ihtiyacım var.
Sevgili Ecrin Elif, lütfen moralinizi bozmayın doktor kontrolünde insülin ve dietinize dikkat ederseniz yani kilo almamaya anne karnındaki bebeği yiyeceklerinizle yoğun şekere maruz bırakmadığınız sürece bir sorun çıkmayacaktır.Hayırlısı ile kavuşmanızı dilerim.
Yorum Gönder