ÇOCUKLARINIZ SİZİN ÇOCUKLARINIZ DEĞİL...
ONLAR KENDİ YOLUNU İZLEYEN HAYAT'IN OĞULLARI VE KIZLARI...
SİZİN ARACILIĞINIZLA GELDİLER AMA SİZDEN GELMEDİLER...
VE SİZİNLE BİRLİKTE OLSALARDA SİZİN DEĞİLLER..

HALİL CİBRAN

Bumerang - Yazarkafe

18 Mart 2008 Salı



"Çocuklar donmamış beton gibidir,üzerlerine ne düşse iz bırakır." Haim Jinott

17 Mart 2008 Pazartesi

ANNELERİN RÜYASI...:)))

Tabiki böyle bir rüya yokk...Bu işin espirisi... Bebeğinizin çıkardığı her ses dünyanın en güzel sesi...Sessizliğe en çok ihtiyacınız olduğu zaman bile ,elindeki oyuncağını sağa sola vurarak çıkardığı gürültüler evinizin içinde size güzel bir müzik dinliyormuş gibi gelicek...Bana inanın...Tecrübe yaşanmadan öğrenilmez...Günün sözü
"İlk başta anne-babalarımızın çocukları,sonra çocuklarımızın anne-babası oluruz. Daha sonra anne-babamızın anne-babası, En sonunda da çocuklarımızın çocukları oluruz. " Milton Greenblatt

HAMİLELİK ŞEKERİ...

Hamile kalmadan önce kiloluydum.Ömrüm hep dietle geçti diyebilirim.Bir türlü istediğim kiloya ulaşamadım.
Altı kilo verdim aldım, yedi kilo verdim gene geri aldım derken bu kısır döngü devam etti.

Hep şöyle düşünürdüm, "günün birinde hamile kalırsam her istediğimi yerim.Hamilelik bu...
canın bir şey isterse yemelisin yasak yok! " iki canlısın yaaaa…

Bu düşündüklerim tabiki olmadı.
Aşerme denen olayı hiç yaşamadım.


Hamileliğin 6. ayına kadar çok abartmadan yedim ona rağmen 10 kilo aldım.O zamana kadar tehlikenin farkına da varmadım açıkçası.


Doktorum kilona dikkat dese de beni fazla sıkmadı.Zaten kısa bir süre sonra başka bir ülkedeki hastaneyle anlaşıp gitti. :(
Bende yeni bir doktor arayışına girdim.


Yeni doktorum ilk muayenesinde kilomu çok fazla buldu.İkinci muayenin sonunda glikoz yüklemesinin zamanının geldiğini söyledi.(gebeliğin 24.haftası)
Sonuçlar hiç iyi çıkmadı.Bana “Gestasyonel Diyabet”(Hamilelik Şekeri) teşhisi kondu.Glikoz yüklemesi aç karına içtiğim şekerli su ile ,ilk 1 saat ve 2 saat sonunda benden alınan kandaki şeker oranına bakılarak yapıldı.
Eğer kandaki şeker oranı referans değerlerinden yüksek ise hamilelik şekeri teşhisi konuluyor.

Önce bunun ne anlama geldiğini anlamadım.Çünkü hayatım boyunca şekerli yiyeceklere fazla düşkün değildim.Çayı bile küçük yaşlardan beri şekersiz içerdim. :-o


Hamileliğin başlangıcında yapılan testlerde şeker normal çıkmıştı.Bu nasıl oldu?? derken bir doktor arkadaşıma danıştığımda beni endokrin uzmanı arkadaşına yönlendirdi.
Zaten kendi doktorumda vakit kaybetmeden bir endokrin uzmanına danışıp bu düzensizliği kontrol altına almamı istemişti.Ankara’da her hastanede “Endokrinoloji” bölümü yokmuş bunu o zaman öğrendim.

Endokrin uzmanın yinelediği glikoz yüklemesi tekrar yüksek çıktı.Doktor hemen bana şeker ölçüm aleti almam gerektiğini bununla sabah aç karına ve yemeklerden iki saat sonra olmak üzere günde 4 kez kandaki şeker seviyemi ölçmemi istedi , tabii verdiği diyetin dışına çıkmayarak bunu yapacaktım.
Eğer bir haftanın sonunda şeker kontrol altına alınmaz ise beni hastaneye yatırarak insülin iğnesi yapacağını söylediğinde büyük bir şok yaşadım.

Hamileliğim boyunca hastalanmamaya, ilaç kullanacak bir durum yaratmamaya dikkat etmiştim.
İnsülin alarak vücuttaki şeker seviyesini normal seviyede tutmaktı amaç ama ben bunu istemedim. :((


Diyete başladım, bir haftanın sonunda şeker seviyesi hala yüksekti.Hamur işleri yasaktı…


Sebze ile beslenmeme hatta 4 yemek kaşığını bile geçmeme rağmen şeker birden yükseliyordu.Zaten yemeğin kana karışması 15-20 dk.alıyor karbonhidratlı bir şey yediğim zaman şeker bir yükseliyordu ki akıllara zarar.(mesela hiç unutmuyorum 4 yemek kaşığı pirinç pilavı yediğim zaman 200 ‘ün üzerine çıktığını gördüm.)

İnternetten yaptığım araştırmalar neticesinde öğrendim ki şekerin yüksek olmasının bebeğe şöyle zararları vardı.


Tosun bebek diye tabir edilen 4 kilo üzeri bebek doğurma şansım yüksekti..Çünkü bebek vücuttaki yüksek şekere mağruz kalıyor ve bununla beslenerek hızla anne karnında kilo alıyordu.
Normal doğum şansınız da azalıyor.Bebeğin doğum esnasında iri olmasından dolayı doğum zorlaşıyor.Omuz çıkması gibi sorunlar yaşanabiliyormuş,Bebeğin gelecekte şeker hastası olma gibi bir ihtimalde söylendi.

Bunun dışında gelecekte bebekte görme bozuklukları oluşabiliyormuş.Annenin yine gelecek senelerde şeker hastası olma ihtimalininde bir göstergesi bu glikoz yüklemesi.

Neticede “Gestasyonel Diabet “ (Hamilelik Şekeri) doğumdan sonra düzeliyor.Ben her yolu denediğimi çok araştırdığımı biliyorum.

Şeker seviyesini kontrol altında tutmanın tek bir yolu varki o da yemeklerden sonra yapılan en az yarım saatlik düzenli yürüyüş.


Fakat bunun düzenli olması çok önemli kar-yağmur demeden hergün yürüyüş yaptım ve 25 gün sonra şeker seviyesi düştü normal ya da normale yakın seyretti.Diyeti kesinlikle bozmadım hatta hamilelikte 3 kilo verdim.


Zor günlerdi moralimin çok bozuk olduğu, endişe dolu günler geçirdim.Sürekli kafamda bebeğim sağlıklı mı? İyi mi ? sorularıyla yaşadım.


Evet çok zor oldu, insanlar karşımda istediklerini yerken brokoli-karnıbahar-ıspanak yemek ama sonucunda 3.400 ağırlığında sağlıklı güzel cici bir kıza sahip olmak sevindiriciydi.


**Canımmm anneciğim zor günlerde hep yanımda oldun.
Yemeklerimi yaparak,yürüyüş esnasında bana arkadaşlık ederek bu günleri atlatmama yardımcı oldun.Ben çok şanslıydım..Çünkü senin gibi bir anneye sahiptim.
Seni çokkkk seviyorum…

***Veee sevgili doktorum, olumsuz hiçbir ihtimali gözardı etmeyen,bu meslek için yaratılmış değerli insan Dç.Dr.Nuri Danışman'ın emeklerini hiç unutmuyorum ...

İnancınızı kaybetmemeniz dileğiyle…bebe